Cognitieve gedragstherapie
CGT, of cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat gevoelens, gedachten en gedrag onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Negatieve gevoelens, zoals boosheid, angst of verdriet, worden (meestal onbewust) opgeroepen door de dingen die je denkt. Als je de manier waarop je over situaties denkt kunt veranderen, dan verandert je gevoel vaak mee, en is het gemakkelijker om je gedrag in zo’n situatie aan te passen. Dit principe wordt veel toegepast in therapieën, omdat onderzoek bewezen heeft dat het in veel situaties helpt.
Een eenvoudig voorbeeld: je bent bang om in het donker te gaan slapen. Je hoort geluiden en denkt: “dat is vast een inbreker”. De angst wordt daardoor groter en je kunt niet slapen. Als je bij diezelfde geluiden kunt denken: “mama is bezig in de keuken”, of “dat soort geluiden zijn er elke nacht”, dan stel je jezelf gerust en kun je beter slapen.
De therapie is erop gericht om anders te leren denken, met ‘helpende gedachten’. Met allerlei spelletjes, hulpmiddelen en op maat gemaakte voorbeelden kunnen kinderen hier ook goed mee overweg.
Meer informatie vind je hier.